Till Kulturnämnden | Sverigedemokraterna i Trelleborg

Till Kulturnämnden

Trelleborg 2007-04-23

Skrivelse angående Tingshuset.

Vi skulle härmed vilja lämna ett förslag på vad vi kunde använda vårt Tingshus till i framtiden.
Först och främst tycker vi att Museet passar mycket bra i de lokaler de har idag! Det är ett vackert hus och har stora, ljusa rum som passar bra till museum – och konstföremål. Dessutom blev det renoverat på utsidan för några år sen för ett antal miljoner.
Tingshuset ligger mitt i stan och vi tycker att det ska komma trelleborgarna till godo först och främst. Naturligtvis ska även turisterna ha utbyte av lokalen och eftersom det ligger i så omedelbar närhet till konsthall, vattentorn, bibliotek, köpcentrum och busstorg bl. a. kan man få en utmärkt användning av detta genom att samarbeta med de nämnda ”instanserna”. Vi har nu inte frågat någon av de personer som blir berörda men detta får bli en senare fråga. Vi har heller inte möjlighet att ”hyra” in en arkitekt att hjälpa till med ritningar, som muséet fått hjälp med fast inget är beslutat ännu! Ej heller har vi pga. detta någon möjlighet att lämna någon form av budget.

Nu till förslaget enligt de ritningar vi kunnat komma över:
Ovanvåningen är idag kontor, personalmatsal, möteslokaler, en större möteslokal som fram till nu varit en av rättssalarna.
Här fick vi iden att: ”Varför inte inhysa kulturförvaltningens personal här?!” Eller Kultur Trelleborg som vi i kulturnämnd osv. föredrar att kalla det. Det finns t.o.m. en egen ingång mittemot biblioteket, med både hiss och trapphus, som kan användas för personal och besökande till kulturförvaltningen! Den stora rättssalen skulle kunna användas till nämndsmötena, till kursverksamhet, både inom kommun men också för studiecirklar att hyra in sig. Man skulle även kunna öppna upp ett par dörrar ut till taket, som naturligtvis måste inhägnas, till personalens ”utemiljö”, att utnyttja för raster på vår och sommarhalvåret, eller så länge på året det går. Man kan ta sig direkt ner i källaren från ovanvåningen via en spiraltrappa.
I den delen av källaren skulle man kunna låta museet utnyttja det stora utrymmet som lagerlokal, för vi vet att det alltid finns ett sådant behov för museets del! Det mindre arkivet skulle kunna användas till lager/förråd åt kulturförvaltningen.
I andra delen av källaren, som man kommer in i från gatuplanet, skulle utnyttjas som t.ex. snickeri, målarverkstad, mörkrum/fotoframkallning m.m. för pedagogisk verksamhet med besök av skolklasser osv. Man skulle kunna ljudisolera vissa av lokalerna för musikverksamhet i samarbete med Kommunala Musikskolan för t.ex. replokaler för lokala band osv.

Då tar vi gatuplanet:
I entrén finns reception, butik för t.ex. souvenirer och ett kafé som har en del inomhus och en uteservering på den varma årstiden.
Entréhallen ska kunna utnyttjas till utställningshall med Trelleborgsinformation o liknande. Även t.ex. av skolor som tillfällig utställningshall.
Bakom receptionen och bredvid kaféet hade vi tänkt oss att Turistbyrån eller en ”filial” till turistbyrån skulle kunna ligga. Utgången till uteserveringen skulle vara på norrsidan, mittemot Rosenträdgården som är underbart vacker på sommaren!

Resten av gatuplanet har vi tänkt för något vi saknar i Skåne, och som skulle vara en trevlig och spännande nyhet/möjlighet för Trelleborgs innevånare, framför allt kanske de yngre:

Ett Experimentarium!
Det finns bl.a. ett som heter ”Tom Titts experiment” i Södertälje som är mycket välbesökt och omtyckt. Finns också något liknande i Danmark. Vem blir inte som ett barn i en lokal där man kan experimentera fritt!?!

Den stora rättssalen som på ritningen är gammalrosa skulle vi vilja att det gjordes ett podie/scen längs södra väggen. Även en uppbyggnad snett bakåt för publik/åhörare osv. Denna sal kunde utnyttjas till biograf, teaterscen, scen för konserter t.ex. från Musikskolan, körkonserter, poesiaftnar, föreläsningar och liknande.
Bion skulle under högsäsong kunna ha ett rullande schema där en kortare film om Trelleborg och dess intressantaste attraktioner visas, kanske en 5-6 gånger/dag, för turister o liknande.
Man skulle kunna ha tillfälliga utställningar som t.ex. fotoutställningar i hörnet utanför ”biografen”.
Utanför och runt hela Tingshuset ska det röjas i buskar och träd för att skapa en viss insyn men framför allt en nyfikenhet på att gå in och titta.

Annika Sköldekrans
Jan Larsson

0 Kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.